Van bloem tot bijenkast
Bijen verzamelen nectar uit bloemen, een suikerrijke vloeistof die dient als energiebron. In de bijenkast voegen de bijen enzymen toe en verdampen ze het overtollige water. Lees hoe dat proces precies in zijn werk gaat bij Honingproductie: het proces in de bijenkast én bij de imker.
Eigenschappen van honing
Honing varieert in kleur en smaak, afhankelijk van de bloemen die bijen bezoeken. Lichte honingsoorten (zoals acaciahoning) zijn vaak mild en helder, terwijl donkere honing (bijv. boekweithoning) een sterkere smaak heeft. Benieuwd naar de verschillende soorten? Neem een kijkje bij Soorten honing: van acacia tot boekweit.
Honing en gezondheid
Veel mensen zien honing als een gezond alternatief voor suiker, maar is dat wel zo? Dat hangt af van de hoeveelheid en de soort honing. Wil je meer weten over de voedingswaarden en gezondheidsvoordelen (of fabels)? Bekijk dan Gezondheid en voedingswaarde van honing of lees Is honing gezond? Feiten, fabels en de rol van suiker.
Conclusie
Honing is een natuurproduct dat ontstaat uit de samenwerking tussen bijen en bloemen. Het varieert sterk in smaak, kleur en textuur, afhankelijk van de bloemen die de bijen bezoeken. Of je nu houdt van zoete, milde honing of juist een sterke, donkere variant: er is voor ieder wat wils. Wil je weten hoe je honing het beste kunt bewaren? Kijk dan bij Honing bewaren en kristallisatie.