Bramenhoning

Bramenhoning

Wat is bramenhoning?

Bramenhoning is een soort honing die wordt geproduceerd door honingbijen die nectar verzamelen van bramenbloesems.

Het is een donker gekleurde honing met een intens aroma en een rijke, zoete smaak. De smaak en kleur van bramenhoning kunnen variëren afhankelijk van de specifieke variëteit van bramenbloesem waarvan de nectar is verzameld en de locatie en omstandigheden van de bijenkorf.

Waar komt bramenhoning vandaan?

Bramenstruiken zijn wijdverspreid in gematigde klimaatzones over de hele wereld, en bramenbloesems zijn beschikbaar tijdens de bloeiperiode in de late lente en vroege zomer, afhankelijk van de locatie.

Honingbijen vliegen naar de bramenbloesems om nectar te verzamelen en brengen deze terug naar hun bijenkorf, waar het wordt omgezet in honing. De exacte smaak en kleur van bramenhoning kan variëren afhankelijk van de soorten bramenbloesems in de buurt van de bijenkorf en de locatie en omstandigheden van de bijenkorf. Bramenhoning wordt meestal geoogst in de late zomer en vroege herfst, nadat de bramenbloesems zijn verdwenen en de bijen de nectar hebben verwerkt tot honing.

Eigenschappen van bramenhoning

Bramenhoning heeft verschillende eigenschappen die het een unieke en waardevolle soort honing maken:

 • Smaak: Bramenhoning heeft een rijke, zoete smaak met een lichte fruitige toon en een subtiele hint van karamel. Het heeft ook een lichte kruidige smaak en een licht bittere nasmaak.
 • Kleur: Bramenhoning heeft een donkere amberkleurige tint, variërend van lichtbruin tot bijna zwart, afhankelijk van de specifieke soort bramenbloesems waarvan de nectar is verzameld.
 • Antioxidanten: Bramenhoning bevat antioxidanten die kunnen helpen om vrije radicalen in het lichaam te bestrijden en cellen te beschermen tegen schade. Dit kan helpen om het immuunsysteem te ondersteunen en het risico op chronische ziekten te verminderen.
 • Antibacterieel: Bramenhoning bevat ook antibacteriële eigenschappen, waardoor het kan helpen bij het bestrijden van bacteriën en het voorkomen van infecties.
 • Mineralen en vitamines: Bramenhoning bevat verschillende mineralen en vitamines, waaronder vitamine C, ijzer, calcium en magnesium, die kunnen bijdragen aan een gezond dieet.

Wat is de calorische waarde van bramenhoning?

Bramenhoning heeft een vergelijkbare calorische waarde als andere soorten honing, namelijk ongeveer 64 calorieën per eetlepel (15 gram). Dit is voornamelijk afkomstig van de natuurlijke suikers in de honing, zoals fructose en glucose. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat honing een geconcentreerde bron van suiker is en dat het daarom met mate geconsumeerd moet worden als onderdeel van een gezond dieet.

Wat zijn de toepassingen voor bramenhoning?

Bramenhoning heeft een rijke, zoete smaak en kan op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken en voor andere toepassingen, waaronder:

 • Zoetstof: Bramenhoning kan worden gebruikt als natuurlijke zoetstof in thee, koffie, yoghurt, smoothies, dressings en marinades.
 • Broodbeleg: Bramenhoning kan worden gebruikt als broodbeleg op toast, wafels, pannenkoeken en bagels.
 • Kaasplank: Bramenhoning is een geweldige aanvulling op een kaasplank en kan worden geserveerd met zachte en harde kazen.
 • Gezichtsmasker: Bramenhoning kan worden gebruikt als een natuurlijk gezichtsmasker vanwege de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen om de huid te reinigen en te hydrateren en kan worden gemengd met andere natuurlijke ingrediënten zoals yoghurt, havermout en avocado.
 • Hoestverzachter: Bramenhoning kan ook worden gebruikt als een hoestverzachter vanwege de kalmerende en antibacteriële eigenschappen. Het kan worden toegevoegd aan thee of warm water met citroen om de symptomen van een verkoudheid of hoest te verlichten.

Het is belangrijk om op te merken dat honing niet wordt aanbevolen voor kinderen jonger dan 1 jaar vanwege het risico op botulisme.

Bramenhoning kopen

Bramenhoning kunt u eenvoudige en snel kopen via onze webshop. Daar hebben wij een ruim assortiment aan honingproducten meestal gewoon op voorraad.

 

 • Honing is verkrijgbaar in potjes van 50, 250, 350 en 450 gram.
 • Bijenpollen in handige bakes van 150 gram
 • Hakhoning in bakjes van 140 gram
 • Royal Jelly in potjes van 40 ml
 • Propolis Tinctuur in flesjes van 30 ml
 • Raathoning in bakjes op gewicht
 • Honingazijn in flesjes van 250ml

 

Via de volgende link kunt u online Bramenhoning kopen

Geef een reactie