Boekweithoning

Boekweithoning

Wat is boekweithoning?

Boekweithoning is een soort honing die wordt geproduceerd door bijen die nectar verzamelen van bloeiende boekweitplanten. Boekweit is een plant die vaak wordt geteeld voor zijn zaden, die worden gebruikt om meel te maken voor pannenkoeken, brood en andere voedingsmiddelen.

Boekweithoning heeft een donkere amberkleur en een sterke, robuuste smaak. Het heeft een hoog gehalte aan antioxidanten en bevat mineralen zoals ijzer, zink en kalium. De smaak en kwaliteit van boekweithoning kan variëren, afhankelijk van de specifieke variëteit van boekweitplanten die worden gebruikt en de omstandigheden van de bijenhouderij en de oogst.

Boekweithoning wordt soms beschouwd als een gezondere keuze dan andere soorten honing vanwege de hogere concentratie van deze voedingsstoffen.

Waar komt boekweithoning vandaan?

Boekweit is een plant die oorspronkelijk uit Azië komt, maar nu over de hele wereld wordt verbouwd vanwege zijn zaden, die worden gebruikt om meel te maken voor pannenkoeken, brood en andere voedingsmiddelen. Boekweithoning wordt voornamelijk geproduceerd in landen als China, Polen, Rusland, Canada en de Verenigde Staten.

Boekweitplanten bloeien in de zomermaanden, meestal van juni tot augustus, en produceren kleine witte bloemen die rijk zijn aan nectar. Bijen verzamelen de nectar en nemen deze terug naar de bijenkorf, waar ze de nectar omzetten in honing door enzymen toe te voegen en overtollig vocht te verdampen.

Eigenschappen van boekweithoning

Boekweithoning heeft enkele unieke eigenschappen die het onderscheiden van andere soorten honing:

 1. Kleur en smaak: Boekweithoning heeft een donkere amberkleur en een sterke, robuuste smaak die enigszins lijkt op die van mout of karamel. De smaak is vaak intenser dan die van andere soorten honing.
 2. Voedingsstoffen: Boekweithoning bevat een breed scala aan voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen en antioxidanten. Het heeft een hoog gehalte aan flavonoïden, die bekend staan om hun antioxiderende eigenschappen. Het bevat ook mineralen zoals ijzer, zink en kalium.
 3. Suikergehalte: Boekweithoning heeft een hoog suikergehalte en een laag watergehalte, wat betekent dat het minder snel kristalliseert dan sommige andere soorten honing. Dit kan het een goede keuze maken voor gebruik als zoetstof in bakrecepten en andere toepassingen waarbij honing niet mag kristalliseren.

Wat is de calorische waarde van boekweithoning?

Boekweithoning heeft een vergelijkbare calorische waarde als andere soorten honing. Het bevat ongeveer 64 calorieën per eetlepel (15 gram), wat vergelijkbaar is met de calorische waarde van suiker. Het grootste deel van de calorieën in boekweithoning komt van koolhydraten, voornamelijk in de vorm van glucose en fructose. Het bevat ook kleine hoeveelheden vitaminen, mineralen en antioxidanten, maar deze dragen slechts in beperkte mate bij aan de totale calorie-inname. Als gevolg hiervan moet boekweithoning, net als andere soorten honing, met mate worden geconsumeerd als onderdeel van een gezond dieet en levensstijl.

Wat zijn de toepassingen voor boekweithoning?

Boekweithoning kan op veel verschillende manieren worden gebruikt vanwege de unieke smaak en eigenschappen. Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingen:

 1. Als zoetstof: Boekweithoning kan worden gebruikt als alternatief voor suiker in thee, koffie en andere dranken, en kan ook worden gebruikt om gebak en andere desserts te zoeten. Het heeft een sterke, robuuste smaak die goed past bij pittige en hartige gerechten.
 2. Als medicinale behandeling: Boekweithoning wordt soms gebruikt voor medicinale doeleinden, vanwege de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan worden gebruikt om hoest en verkoudheid te behandelen, en wordt soms ook gebruikt voor de behandeling van huidproblemen en andere aandoeningen.
 3. In dressings en marinades: Boekweithoning kan worden gebruikt als ingrediënt in saladedressings en marinades, om een ​​zoete, hartige smaak toe te voegen aan salades en vleesgerechten.
 4. Als broodbeleg: Boekweithoning kan worden gesmeerd op brood of toast, alleen of in combinatie met andere ingrediënten zoals pindakaas of notenpasta.
 5. In gebak: Boekweithoning kan worden gebruikt als zoetstof in bakrecepten, zoals koekjes, muffins en taarten, om een ​​unieke, hartige smaak toe te voegen.

Over het algemeen kan boekweithoning worden gebruikt waarvoor elke andere soort honing ook wordt gebruikt, maar de specifieke smaak en eigenschappen kunnen het een goede keuze maken voor bepaalde gerechten en toepassingen.

Boekweithoning kopen

Boekweithoning kunt u eenvoudige en snel kopen via onze webshop. Daar hebben wij een ruim assortiment aan honingproducten meestal gewoon op voorraad.

 

 • Honing is verkrijgbaar in potjes van 50, 250, 350 en 450 gram.
 • Bijenpollen in handige bakes van 150 gram
 • Hakhoning in bakjes van 140 gram
 • Royal Jelly in potjes van 40 ml
 • Propolis Tinctuur in flesjes van 30 ml
 • Raathoning in bakjes op gewicht
 • Honingazijn in flesjes van 250ml

 

Via de volgende link kunt u online Boekweithoning kopen

Geef een reactie