Wat is anijshoning

Anijshoning is een bijzondere honingsoort die voornamelijk afkomstig is van bijen die nectar verzamelen uit anijsplanten (Pimpinella anisum) of anijsachtige bloemen zoals anijshyssop (Agastache foeniculum). De honing staat bekend om zijn karakteristieke, licht zoete smaak met een subtiel aroma dat doet denken aan drop of zoethout. Hoewel anijshoning minder gangbaar is dan bijvoorbeeld klaver- of bloemenhoning, wordt hij door kenners gewaardeerd om de unieke geur en smaak.

Anijshoning (i) kopen in onze webwinkel

Op dit moment hebben we geen producten beschikbaar voor deze categorie. Hou onze website in de gaten voor updates of neem contact met ons op over vragen over deze categorie.

Anijshoning (i)

Waar komt anijshoning vandaan?

Anijshoning is vooral te vinden in streken waar anijsplanten of verwante kruiden groeien. Dit kan variëren van bepaalde delen in Zuid-Europa en het Middellandse Zeegebied, tot gebieden in Noord-Amerika waar anijshyssop in het wild groeit of geteeld wordt. De beschikbaarheid van anijshoning is doorgaans beperkt, omdat anijs niet overal op grote schaal gekweekt wordt. Het resultaat is dan ook een relatief exclusieve en minder bekende honingsoort.

Eigenschappen van anijshoning

Qua kleur is anijshoning meestal licht tot medium amberkleurig. De textuur kan vloeibaar beginnen, maar na verloop van tijd kristalliseert de honing langzaam en wordt hij dikker. De smaak is zoet met een kenmerkende anijsachtige ondertoon die aan drop doet denken. Net als andere honingsoorten bevat anijshoning natuurlijke enzymen, antioxidanten en een variatie aan vitamines en mineralen, afhankelijk van de grond en het klimaat waarin de anijsplanten groeien.

Wat is de calorische waarde van anijshoning

Honing bevat gemiddeld zo’n 300 tot 330 kilocalorieën per 100 gram, en anijshoning vormt hierop geen uitzondering. De exacte waarde ligt vaak rond de 305 kilocalorieën per 100 gram. De meeste calorieën zijn afkomstig van natuurlijke suikers zoals fructose en glucose. Hoewel deze honing een unieke smaak heeft, is het, zoals bij elke honingsoort, aan te raden om er met mate van te genieten als je op je calorie-inname let.

Wat zijn toepassingen voor anijshoning

Door de herkenbare anijssmaak is deze honing uitermate geschikt voor gebruik in warme dranken, zoals thee of warme melk, waarbij de subtiele dropsmaak goed tot zijn recht komt. Daarnaast kan anijshoning worden toegevoegd aan baksels, desserts en zelfs hartige gerechten die een licht kruidige twist kunnen gebruiken. Denk ook aan een honing-mosterd- of honing-sojasaus, waaraan anijshoning een verrassend aroma kan geven. Voor fijnproevers is het ook heerlijk om gewoon een lepeltje anijshoning te proeven of te smeren op een vers stuk brood.

0
Scroll naar boven

Disclaimer: Wij doen onze uiterste best om zo volledig en transparant mogelijk te zijn in onze informatie over gezondheidsvoordelen van honing en bijenproducten. Veel informatie is vooral gebaseerd op traditionele en culturele tradities en ervaringen. Daar waar mogelijk hebben wij dat aangevuld met informatie uit wetenschappelijke artikelen.
Honing en bijenproducten zijn geen geneesmiddelen en vervangen nooit professioneel medisch advies.

Lees hier meer over gezondheidsclaims over honing en bijenproducten.

Beeffet Honing en Bijenproducten
Blijf op de hoogte van onze laatste updates.

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief