Zonnebloemhoning

Zonnebloemhoning

Wat is zonnebloemhoning?

Zonnebloemhoning is een type honing dat wordt geproduceerd door bijen die nectar verzamelen van de bloemen van zonnebloemen. Zonnebloemhoning heeft een goudgele tot donkerbruine kleur en heeft een lichte, aangename smaak met een hint van noten.

Deze honing bevat veel verschillende mineralen en vitamines, waaronder ijzer, calcium, kalium en vitamine C. Het is ook rijk aan antioxidanten en heeft antibacteriële eigenschappen die helpen bij het bestrijden van infecties en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.

Waar komt zonnebloemhoning vandaan?

Zonnebloemen zijn een soort plant die voornamelijk wordt geteeld in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en sommige delen van Azië en Afrika. De bloemen van de zonnebloem zijn groot en geel en trekken bijen en andere bestuivende insecten aan vanwege hun zoete nectar. De bijen verzamelen deze nectar en brengen deze terug naar hun korf, waar het wordt omgezet in honing door het enzymatische proces van de bijen. Zonnebloemhoning is daarom afkomstig uit gebieden waar zonnebloemen groeien en waar bijen de bloemen kunnen bestuiven en nectar kunnen verzamelen.

Eigenschappen van zonnebloemhoning

Zonnebloemhoning heeft een aantal unieke eigenschappen die het onderscheiden van andere soorten honing. Enkele van de belangrijkste eigenschappen zijn:

 1. Kleur: Zonnebloemhoning heeft een lichtgele tot amberkleurige tint, afhankelijk van de regio waar het is geproduceerd.
 2. Smaak: De smaak van zonnebloemhoning is mild en zoet met een lichte toets van bloemen.
 3. Textuur: De textuur van zonnebloemhoning is glad en dun, waardoor het gemakkelijk te smeren is.
 4. Geur: Zonnebloemhoning heeft een subtiele, bloemige geur die doet denken aan zonnebloemen.
 5. Voedingsstoffen: Zonnebloemhoning bevat een verscheidenheid aan voedingsstoffen, waaronder antioxidanten, mineralen en vitamines.
 6. Kristallisatie: Zonnebloemhoning heeft de neiging om langzamer te kristalliseren dan andere soorten honing vanwege de hoge fructosegehaltes.

Wat is de calorische waarde van zonnebloemhoning?

De calorische waarde van zonnebloemhoning is ongeveer 320-340 kcal per 100 gram, wat vergelijkbaar is met de meeste andere soorten honing. Dit komt doordat honing voornamelijk uit suikers bestaat, met name glucose en fructose, die energie leveren. Het exacte caloriegehalte kan echter variëren afhankelijk van de bloemsoorten waar de bijen de nectar van verzamelen en de hoeveelheid water die in de honing aanwezig is.

Wat zijn de toepassingen voor zonnebloemhoning?

Zonnebloemhoning heeft een milde, zoete smaak en is geschikt voor verschillende toepassingen. Enkele voorbeelden zijn:

 1. Zoetstof: zonnebloemhoning kan worden gebruikt als zoetstof voor thee, koffie, yoghurt, smoothies, gebak en andere desserts.
 2. Broodbeleg: zonnebloemhoning kan worden gebruikt als broodbeleg in combinatie met boter of kaas.
 3. Marinade: zonnebloemhoning kan worden gebruikt als ingrediënt voor marinades voor vlees, gevogelte of groenten.
 4. Gezichtsmasker: zonnebloemhoning kan worden gebruikt als ingrediënt in zelfgemaakte gezichtsmaskers vanwege de antibacteriële en hydraterende eigenschappen.
 5. Hoestsiroop: zonnebloemhoning kan worden gebruikt als ingrediënt voor zelfgemaakte hoestsiropen vanwege de verzachtende werking op de keel.

Over het algemeen wordt zonnebloemhoning beschouwd als een gezonde, voedzame honing met een aangename smaak en geur. Het is een geweldige optie als je op zoek bent naar een mildere honing dan sommige van de sterkere, donkerdere honingsoorten die er zijn.

Het is belangrijk op te merken dat honing niet geschikt is voor kinderen jonger dan 1 jaar vanwege het risico op botulisme.

Zonnebloemhoning kopen

Zonnebloemhoning kunt u eenvoudige en snel kopen via onze webshop. Daar hebben wij een ruim assortiment aan honingproducten meestal gewoon op voorraad.

 

 • Honing is verkrijgbaar in potjes van 50, 250, 350 en 450 gram.
 • Bijenpollen in handige bakes van 150 gram
 • Hakhoning in bakjes van 140 gram
 • Royal Jelly in potjes van 40 ml
 • Propolis Tinctuur in flesjes van 30 ml
 • Raathoning in bakjes op gewicht
 • Honingazijn in flesjes van 250ml

 

Via de volgende link kunt u online Zonnebloemhoning kopen

Geef een reactie