Manuka Honing

Manuka Honing

Wat is Manuka honing?

Manuka honing is een soort honing die afkomstig is uit Nieuw-Zeeland en wordt geproduceerd door bijen die nectar verzamelen van de bloemen van de Manuka-struik (Leptospermum scoparium). Het is een donkere, dikke honing met een karakteristieke smaak en aroma.

Wat Manuka-honing zo bijzonder maakt, is het hoge gehalte aan methylglyoxal (MGO), een natuurlijk voorkomend bestanddeel in de nectar van de Manuka-bloem. MGO is een antibacteriële verbinding die bekend staat om zijn genezende eigenschappen en wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor de antibacteriële eigenschappen van Manuka-honing.

Waar komt Manuka honing vandaan?

Manuka honing komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland, waar het wordt geproduceerd door bijen die nectar verzamelen van de Manuka-struik (Leptospermum scoparium). Deze struik groeit voornamelijk in de wildernis van Nieuw-Zeeland en wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de inheemse flora. De Maori’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, hebben al eeuwenlang gebruik gemaakt van de genezende eigenschappen van Manuka-honing.

Tegenwoordig wordt Manuka-honing geproduceerd door bijenhouders in Nieuw-Zeeland, die de bijen plaatsen in de buurt van de Manuka-struiken. De bijen verzamelen nectar uit de bloemen en brengen deze terug naar de bijenkorf, waar het wordt omgezet in honing. Naast Nieuw-Zeeland wordt Manuka-honing ook geproduceerd in Australië, maar de kwaliteit van de honing kan variëren, afhankelijk van de soorten Manuka-bomen die worden gebruikt.

Eigenschappen van Manuka honing

Manuka honing staat bekend om zijn unieke eigenschappen die het onderscheiden van andere soorten honing. Het hoge gehalte aan methylglyoxal (MGO) is een belangrijke factor die bijdraagt aan de gezondheidsvoordelen van deze honing.

Een van de belangrijkste eigenschappen van Manuka-honing is zijn antibacteriële werking. Het MGO-gehalte is verantwoordelijk voor deze eigenschap, waardoor de honing een breed spectrum aan bacteriën kan bestrijden, waaronder MRSA (methicilline-resistente Staphylococcus aureus) en Helicobacter pylori, de bacterie die verantwoordelijk is voor maagzweren. Hierdoor kan het gebruik van Manuka-honing helpen bij de behandeling van verschillende infecties en ontstekingen.

Manuka-honing heeft ook een ontstekingsremmende werking, wat betekent dat het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit kan vooral nuttig zijn bij het behandelen van aandoeningen zoals artritis en spijsverteringsproblemen.

Naast zijn geneeskrachtige eigenschappen heeft Manuka-honing ook een hoog antioxidantgehalte, wat betekent dat het kan helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen die schade aan de cellen kunnen veroorzaken. Het kan ook bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem en het beschermen van het lichaam tegen ziekten en infecties.

Manuka-honing kan ook gebruikt worden voor de behandeling van huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis. Het heeft hydraterende en antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het herstellen van beschadigde huidcellen.

 1. Antibacterieel: Bevat een hoog gehalte aan methylglyoxal (MGO), een natuurlijk voorkomende stof die antibacteriële eigenschappen heeft. Dit maakt het zeer effectief bij het bestrijden van bacteriële infecties, waaronder de gevaarlijke MRSA-bacterie.
 2. Antioxidant: Bevat ook een hoog gehalte aan antioxidanten, waaronder fenolzuren en flavonoïden. Deze antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen, die verantwoordelijk kunnen zijn voor veroudering en ziekten.
 3. Ontstekingsremmend: Kan ontstekingen verminderen en kan helpen bij de behandeling van ontstekingsaandoeningen zoals artritis en darmontsteking.
 4. Immuunversterkend: Kan het immuunsysteem versterken en het lichaam helpen beschermen tegen ziekten en infecties.
 5. Huidverzorging: Kan ook gebruikt worden voor huidverzorging vanwege zijn antibacteriële en hydraterende eigenschappen. Het kan helpen bij de behandeling van acne, eczeem en andere huidaandoeningen.

Al deze eigenschappen maken Manuka honing een zeer waardevolle en veelzijdige natuurlijke remedie.

Wat is de calorische waarde van Manuka honing?

Manuka honing heeft een hoge calorische waarde, net als alle andere soorten honing. De calorische waarde van honing wordt bepaald door de hoeveelheid suikers die het bevat. Per 100 gram bevat Manuka honing ongeveer 330-400 calorieën.

Natuurlijke zoetstoffen, zoals Manuka honing, worden vaak gezien als een gezonder alternatief voor suiker en kunstmatige zoetstoffen. Manuka honing bevat naast suikers ook nuttige voedingsstoffen, zoals antioxidanten en enzymen, die kunnen bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat Manuka honing nog steeds een calorierijke voeding is en overmatige consumptie kan leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen, zoals hoge bloedsuikerspiegel en tandbederf. Het wordt daarom aanbevolen om Manuka honing met mate te consumeren.

Manuka honing kan echter wel worden gebruikt als gezonde vervanger van suiker of kunstmatige zoetstoffen in maaltijden en dranken. Het heeft een heerlijke, lichtzoete smaak en kan worden gebruikt in thee, koffie, smoothies, dressings en sauzen.

Het is ook belangrijk om te weten dat Manuka honing niet geschikt is voor kinderen jonger dan één jaar vanwege het risico op botulisme, een zeldzame maar ernstige vorm van voedselvergiftiging. Voor oudere kinderen en volwassenen is het echter een gezonde en heerlijke zoetstof die kan bijdragen aan een gebalanceerd dieet.

Wat zijn toepassingen voor Manuka honing?

Manuka honing heeft veel toepassingen en kan op verschillende manieren worden gebruikt, zowel voor inwendig als uitwendig gebruik. Hier zijn enkele van de populairste toepassingen van Manuka honing:

 1. Natuurlijke zoetstof: Manuka honing kan worden gebruikt als een gezonde zoetstof in plaats van suiker of kunstmatige zoetstoffen. Het heeft een heerlijke, lichtzoete smaak en kan worden gebruikt in thee, koffie, smoothies, dressings en sauzen.
 2. Gezondheidsvoordelen: Manuka honing heeft een unieke combinatie van antibacteriële, antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het kan helpen bij de behandeling van vele gezondheidsproblemen, zoals infecties, maagklachten, keelpijn, hoesten en verkoudheid.
 3. Huidverzorging: Manuka honing kan worden gebruikt voor huidverzorging vanwege zijn antibacteriële en hydraterende eigenschappen. Het kan helpen bij de behandeling van acne, eczeem, droge huid en andere huidaandoeningen.
 4. Wondverzorging: Manuka honing kan ook worden gebruikt voor de behandeling van wonden, snijwonden en brandwonden vanwege zijn antibacteriële eigenschappen. Het kan helpen bij de genezing en het voorkomen van infecties.
 5. Mondverzorging: Manuka honing kan worden gebruikt voor mondverzorging vanwege zijn antibacteriële eigenschappen. Het kan helpen bij het voorkomen van tandbederf, tandvleesontsteking en slechte adem.
 6. Haarverzorging: Manuka honing kan ook worden gebruikt voor haarverzorging vanwege zijn hydraterende eigenschappen. Het kan helpen bij het voeden en hydrateren van droog en beschadigd haar.

Kortom, Manuka honing is een veelzijdige natuurlijke remedie die voor veel verschillende doeleinden kan worden gebruikt en talloze voordelen voor de gezondheid en schoonheid biedt.

Als je van plan bent om Manuka-honing te kopen, is het belangrijk om op het etiket te letten op het niveau van MGO. Hoe hoger het niveau, hoe sterker de antibacteriële werking van de honing. Manuka-honing met een MGO-niveau van 400 of hoger wordt beschouwd als een therapeutische kwaliteit honing en kan worden gebruikt voor medicinale doeleinden.

Manuka Honing kopen

Manuka Honing kunt u eenvoudige en snel kopen via onze webshop. Daar hebben wij een ruim assortiment aan honingproducten meestal gewoon op voorraad.

 

 • Honing is verkrijgbaar in potjes van 50, 250, 350 en 450 gram.
 • Bijenpollen in handige bakes van 150 gram
 • Hakhoning in bakjes van 140 gram
 • Royal Jelly in potjes van 40 ml
 • Propolis Tinctuur in flesjes van 30 ml
 • Raathoning in bakjes op gewicht
 • Honingazijn in flesjes van 250ml

 

Via de volgende link kunt u online Manuka Honing kopen

Geef een reactie