Balsemienhoning

Balsemienhoning

Wat is balsemienhoning?

Balsemienhoning is een soort honing die wordt geproduceerd door bijen die voornamelijk nectar verzamelen van de bloemen van de Himalaya balsemien (Impatiens glandulifera).

Balsemienhoning heeft over het algemeen een lichte kleur en een subtiele, bloemige smaak die soms wordt beschreven als licht pittig. Omdat de nectar van de Himalaya balsemien rijk is aan glucose en arm aan fructose, kristalliseert balsemienhoning relatief snel en heeft het vaak een dikkere textuur dan sommige andere soorten honing.

Balsemienhoning is een relatief zeldzame soort honing. Het staat bekend om zijn unieke smaak en textuur en is populair onder honingliefhebbers en fijnproevers.

Waar komt balsemienhoning vandaan?

De Himalaya balsemien is een grote, kleurrijke plant die oorspronkelijk uit de Himalaya-regio in Azië komt. Deze plantensoort is echter ook geïntroduceerd in andere delen van de wereld, zoals Europa en Noord-Amerika.

Balsemienhoning wordt voornamelijk geproduceerd in gebieden waar de Himalaya balsemien overvloedig groeit, zoals delen van Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Eigenschappen van balsemienhoning

Balsemienhoning heeft verschillende kenmerkende eigenschappen die het onderscheiden van andere soorten honing:

 1. Kleur: Balsemienhoning varieert in kleur van lichtgeel tot donkergeel, afhankelijk van de bloemen waar de bijen de nectar hebben verzameld.
 2. Smaak: Balsemienhoning heeft een delicate, bloemige smaak die soms wordt omschreven als licht pittig of peperig. Het heeft ook een licht zuurtje en is minder zoet dan sommige andere soorten honing.
 3. Kristallisatie: Vanwege het hoge glucosegehalte en het lage fructosegehalte van de nectar van de Himalaya balsemien, kristalliseert balsemienhoning relatief snel. Dit kan resulteren in een dikkere, korrelige textuur.
 4. Geur: Balsemienhoning heeft een subtiele, aangename geur die doet denken aan de bloemen waarvan het is gemaakt.

Wat is de calorische waarde van balsemienhoning?

De calorische waarde van balsemienhoning is vergelijkbaar met die van andere soorten honing. Gemiddeld bevat honing ongeveer 300-400 calorieën per 100 gram, afhankelijk van de specifieke soort honing.

Balsemienhoning heeft een hoog suikergehalte en bevat ongeveer 80% koolhydraten, waarvan het grootste deel suikers zijn, zoals glucose en fructose. Het bevat ook kleine hoeveelheden eiwitten, mineralen en vitamines.

Hoewel honing een natuurlijke bron van suiker is, moet het nog steeds met mate geconsumeerd worden vanwege het hoge caloriegehalte. Overmatige consumptie van honing kan bijdragen aan overgewicht en andere gezondheidsproblemen.

Wat zijn de toepassingen voor balsemienhoning?

Balsemienhoning heeft verschillende toepassingen vanwege zijn unieke smaak en eigenschappen:

 1. Als zoetstof: Balsemienhoning kan worden gebruikt als natuurlijke zoetstof in plaats van suiker in thee, koffie, yoghurt, smoothies en andere voedingsmiddelen en dranken.
 2. In de keuken: Balsemienhoning kan worden gebruikt als ingrediënt in diverse recepten, zoals marinades, dressings, sauzen en gebak.
 3. Gezondheidsvoordelen: Balsemienhoning wordt gewaardeerd vanwege zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij de behandeling van wonden, hoest, verkoudheid en het verminderen van ontstekingen in het lichaam verkoudheid. Het kan ook worden gebruikt als een natuurlijk alternatief voor suiker en hoestsiropen.
 4. Huidverzorging: Balsemienhoning kan worden gebruikt als een natuurlijk ingrediënt in zelfgemaakte huidverzorgingsproducten, zoals gezichtsmaskers, scrubs en lotions vanwege zijn hydraterende en antibacteriële eigenschappen.
 5. Als cadeau: Balsemienhoning wordt vaak gegeven als cadeau aan vrienden en familie vanwege zijn unieke smaak en zeldzaamheid.

Balsemienhoning kopen

Balsemienhoning kunt u eenvoudige en snel kopen via onze webshop. Daar hebben wij een ruim assortiment aan honingproducten meestal gewoon op voorraad.

 

 • Honing is verkrijgbaar in potjes van 50, 250, 350 en 450 gram.
 • Bijenpollen in handige bakes van 150 gram
 • Hakhoning in bakjes van 140 gram
 • Royal Jelly in potjes van 40 ml
 • Propolis Tinctuur in flesjes van 30 ml
 • Raathoning in bakjes op gewicht
 • Honingazijn in flesjes van 250ml

 

Via de volgende link kunt u online Balsemienhoning kopen

Geef een reactie