Bijenpollen

Bijenpollen

Wat zijn bijenpollen?

Bijenpollen zijn kleine korrels die door honingbijen worden verzameld uit de mannelijke delen van bloemen. Ze worden ook wel bijenstuifmeel of bijen stuifmeelkorrels genoemd.

Bijenpollen worden geproduceerd door bijen tijdens het verzamelen van nectar en stuifmeel van bloemen. Bijen verzamelen stuifmeel met behulp van de haartjes op hun lichaam en poten. Tijdens dit proces mengen ze de stuifmeelkorrels met nectar en speeksel om er kleine korrels van te maken, die vervolgens aan hun achterpoten worden bevestigd en worden meegenomen naar de bijenkorf.

In de bijenkorf worden de bijenpollen opgeslagen als een voedselbron voor de bijenkolonie. Bijenpollen bevatten veel voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitaminen, mineralen, antioxidanten en aminozuren, en worden vaak beschouwd als een ‘superfood’.

Bijenpollen worden geoogst door imkers door middel van speciale pollenvalletjes die op de ingang van de bijenkorf worden geplaatst. Deze valletjes zorgen ervoor dat de bijen hun stuifmeel afgeven voordat ze de bijenkorf betreden, waardoor de imker het pollen kan verzamelen.

Bijen stuifmeelkorrels worden vaak beschouwd als een voedzame voedingsbron vanwege hun hoge gehalte aan eiwitten, vitaminen, mineralen, antioxidanten en aminozuren.

Bijenpollen worden vaak geconsumeerd als een voedingssupplement vanwege hun vele gezondheidsvoordelen, waaronder het stimuleren van het immuunsysteem, het verbeteren van de spijsvertering en het verlichten van allergieën. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals vers, gedroogd of in capsules. Mensen die allergisch zijn voor bijenproducten moeten echter voorzichtig zijn bij het consumeren van bijenpollen.

Bijenpollen worden ook vaak gebruikt in cosmetische producten vanwege hun hydraterende en helende eigenschappen voor de huid.

Kenmerken van bijenpollen

Bijenpollen hebben een aantal kenmerken die hen onderscheiden van andere voedingsmiddelen:

 1. Voedingsstoffenrijk: Bijenpollen zijn rijk aan voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen, mineralen, antioxidanten en aminozuren. Ze bevatten bijvoorbeeld vitaminen B, C, D en E, mineralen zoals calcium, magnesium, kalium en zink, en aminozuren zoals lysine en tryptofaan.
 2. Energieboost: Door de hoge concentratie voedingsstoffen in bijenpollen kunnen ze een natuurlijke energieboost geven. Dit maakt ze populair onder sporters en mensen die behoefte hebben aan extra energie.
 3. Versterking van het immuunsysteem: Bijenpollen bevatten natuurlijke antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het voorkomen van ziektes.
 4. Allergiereductie: Bijenpollen kunnen helpen bij het verminderen van allergieën door het lichaam te helpen wennen aan pollen van verschillende bloemen. Dit kan leiden tot minder allergische reacties bij mensen met allergieën.
 5. Verbetert de spijsvertering: Bijenpollen bevatten enzymen die kunnen helpen bij de spijsvertering en het opnemen van voedingsstoffen.
 6. Cosmetische toepassingen: Bijenpollen worden soms gebruikt in cosmetische producten vanwege hun hydraterende en helende eigenschappen voor de huid.

Het is echter belangrijk om op te merken dat bijenpollen potentieel allergische reacties kunnen veroorzaken bij sommige mensen, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor bijensteken of bijenproducten. Mensen die allergisch zijn voor stuifmeel moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van bijenpollen. Raadpleeg altijd een arts voordat u begint met het gebruik van bijenpollen als voedingssupplement.

Energiewaarden van bijenpollen

Bijenpollen, bijenstuifmeel, bijen stuifmeelkorrels

Bijenpollen zijn een bron van voedingsstoffen en bevatten ook een beperkte hoeveelheid calorieën en koolhydraten. Over het algemeen bevat 1 eetlepel (ongeveer 7 gram) bijenpollen ongeveer 20 tot 25 calorieën. De exacte energiewaarde kan variëren afhankelijk van de specifieke soort en de bron van de bijenpollen.

Het grootste deel van de calorieën in bijenpollen komt van koolhydraten, waaronder suikers zoals fructose en glucose. Bijen stuifmeelkorrels bevatten echter ook een kleine hoeveelheid vet en eiwit, en verschillende vitaminen en mineralen die bijdragen aan de algehele voedingswaarde.

Hoewel bijenpollen niet bedoeld zijn als een belangrijke bron van calorieën of energie, kunnen ze wel helpen om het energieniveau te verhogen vanwege de aanwezigheid van voedingsstoffen zoals B-vitaminen en koolhydraten. Het is echter belangrijk om op te merken dat bijenpollen geen vervanging zijn voor een uitgebalanceerd dieet en dat het altijd belangrijk is om gezond te eten en voldoende te bewegen om een gezond lichaamsgewicht en een optimaal energieniveau te behouden.

Gebruik van bijenpollen

Bijenpollen worden meestal verkocht in gedroogde vorm en kunnen op verschillende manieren worden geconsumeerd, waaronder:

 1. Directe consumptie: Bijenpollen kunnen rechtstreeks uit de pot worden gegeten of toegevoegd aan yoghurt, smoothies, ontbijtgranen of andere voedingsmiddelen.
 2. Capsules: Bijenpollen kunnen worden vermalen en verwerkt in capsulevorm, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden ingenomen.
 3. Topisch gebruik: Bijenpollen worden soms gebruikt in cosmetica en huidverzorgingsproducten vanwege hun antioxidant- en ontstekingsremmende eigenschappen.

Bijenpollen kopen

Bijenpollen kunt u eenvoudige en snel kopen via onze webshop. Daar hebben wij een ruim assortiment aan honingproducten meestal gewoon op voorraad.

 

 • Honing is verkrijgbaar in potjes van 50, 250, 350 en 450 gram.
 • Bijenpollen in handige bakes van 150 gram
 • Hakhoning in bakjes van 140 gram
 • Royal Jelly in potjes van 40 ml
 • Propolis Tinctuur in flesjes van 30 ml
 • Raathoning in bakjes op gewicht
 • Honingazijn in flesjes van 250ml

 

Via de volgende link kunt u online Bijenpollen kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.