Glycemische index van honing

Glycemische index van honing

Wat is de glycemische index?

De glycemische index (GI) is een maatstaf die aangeeft hoe snel koolhydraten in voeding onze bloedsuikerspiegel laten stijgen. Voedingsmiddelen met een hoge GI scoren hoger dan voedingsmiddelen met een lage GI. Voedingsmiddelen met een hoge GI worden snel afgebroken en opgenomen in de bloedbaan, wat resulteert in een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel.

Honing heeft een GI die varieert van 45 tot 64, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de variëteit en de oorsprong van de honing. Over het algemeen wordt honing beschouwd als een voedingsmiddel met een gemiddelde tot lage GI.

Dit komt doordat honing voornamelijk bestaat uit fructose en glucose, twee soorten suikers die minder snel worden opgenomen in de bloedbaan dan andere suikers zoals sucrose en maltose. Bovendien bevat honing ook enzymen en andere stoffen die de opname van koolhydraten in het lichaam vertragen.

Hoewel honing een relatief lage GI heeft, is het toch belangrijk om er niet te veel van te consumeren, vooral niet als je diabetes hebt. Honing bevat immers nog steeds suikers en kan bij overmatig gebruik de bloedsuikerspiegel verhogen. Het is daarom raadzaam om honing met mate te consumeren en te combineren met andere voedingsmiddelen met een lage GI om de stijging van de bloedsuikerspiegel te verminderen.

Zoals eerder vermeld, kan honing een lage tot gemiddelde GI hebben, afhankelijk van verschillende factoren. Het is dus belangrijk om op de kwaliteit en oorsprong van de honing te letten bij het bepalen van de GI. Over het algemeen hebben rauwe, onbewerkte honingsoorten een lagere GI dan bewerkte honing, omdat deze minder worden verhit en geen extra suikers of additieven bevatten.

Naast de GI heeft honing ook andere voedingsvoordelen. Het bevat bijvoorbeeld antioxidanten, vitaminen en mineralen die goed zijn voor onze gezondheid. Honing wordt vaak gebruikt als zoetstof in plaats van suiker omdat het een natuurlijke bron van zoetigheid is en minder bewerkt is dan geraffineerde suiker.

Maar zoals met alle voedingsmiddelen is het belangrijk om te letten op de portiegrootte en mate van consumptie. Overmatige consumptie van honing kan nog steeds leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel en kan op de lange termijn leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas en diabetes.

Als je honing in je dieet wilt opnemen, kun je het beste kiezen voor een onbewerkte, rauwe variant en het met mate gebruiken in combinatie met andere voedingsmiddelen met een lage GI. Denk aan het toevoegen van honing aan je havermoutontbijt of het combineren van honing met noten en fruit voor een gezonde snack.

Glycemische index van honing kopen

Glycemische index van honing kunt u eenvoudige en snel kopen via onze webshop. Daar hebben wij een ruim assortiment aan honingproducten meestal gewoon op voorraad.

 

  • Honing is verkrijgbaar in potjes van 50, 250, 350 en 450 gram.
  • Bijenpollen in handige bakes van 150 gram
  • Hakhoning in bakjes van 140 gram
  • Royal Jelly in potjes van 40 ml
  • Propolis Tinctuur in flesjes van 30 ml
  • Raathoning in bakjes op gewicht
  • Honingazijn in flesjes van 250ml

 

Via de volgende link kunt u online Glycemische index van honing kopen

Geef een reactie